Wat is Japanse groene thee?

In Japan is 99,9 procent van de geproduceerde thee groen. Alle beroemde Japanse theeën, zoals sencha, gyokuro en hojicha, zijn groene theeën.

“Groene thee” is thee die niet geoxideerd is.

Wat wij in het Westen “zwarte thee” noemen, is eigenlijk geoxideerde thee, Oolong thee is semi-geoxideerde thee.

Om groene thee te produceren, stopt men de oxidatie van de theebladeren zo snel mogelijk nadat ze zijn geplukt. Dit vereist het verwarmen van de theebladeren.

De meest gekende techniek die men nu overal ter wereld gebruikt, vooral in China, is om de theebladeren te verwarmen door ze in direct contact te plaatsen met een verwarmd oppervlak. Het is alsof ze zich in een grote braadpan bevinden.

Echter, wat er zo bijzonder is aan Japanse groene thee is dat men de theebladeren stoomt nadat ze zijn geplukt. De techniek is afkomstig uit China, maar is eeuwen geleden grotendeels verdwenen.

In Japan zijn er drie tot vier oogsten, maar slechts alleen de eerste, die plaatsvindt tussen eind maart en half mei, afhankelijk van het gebied, produceert Japanse groene thee van zeer hoge kwaliteit.

Japanse groene thee – theebladvariëteiten

Sencha is de meest voorkomende Japanse groene thee, goed voor bijna 70 procent van de thee die in Japan wordt geproduceerd.

Het wordt bijna overal in Japan geproduceerd en het palet van senchas is erg breed, van zeer goedkoop tot de meest luxueuze theeblaadjes.

Men beschouwt Sencha als een uitvinding door Nagatani Sōen in Uji, Kyoto, in 1738.

Dit maakt het relatief nieuw in de geschiedenis van thee in Japan.

De Japanners ontwikkelden echt Sencha begon in de tweede helft van de negentiende eeuw, toen het een belangrijke export was, hoofdzakelijk naar de Verenigde Staten. Toentertijd was thee de op een na grootste export van Japan, na zijde!

Versgeplukte theeblaadjes worden naar fabrieken gebracht om zo snel mogelijk gestoomd te worden om oxidatie te stoppen. De theeblaadjes doorlopen vervolgens verschillende rol- en droogstappen om vocht te verwijderen en geven de bladeren hun karakteristieke naaldvorm. Inderdaad, het maakt niet uit wat het soort thee is, het rollen van de bladeren resulteert in een snelle infusie, maar het is ook een essentiële stap voor een goede droging van de theebladeren. Het werk van de producent eindigt met een droogstadium dat resulteert in een product dat ongeveer 5% luchtvochtigheid bevat.

Op dit moment wordt de thee nog steeds beschouwd als een onafgewerkte grondstof, bekend als “ara-cha.” Ara-cha wordt verkocht aan theegroothandelaren. Groothandelaars leggen de laatste hand aan de thee om er sencha van te maken. De theebladeren worden gesorteerd: takjes, poeder en knoppen worden verwijderd. Vervolgens komt de “hi-ire”, de laatste droging, die ongeveer 3 procent van de luchtvochtigheid in de bladeren achterlaat. De hi-ire heeft een beslissende invloed op de smaak van de thee.

Ten slotte wordt in sommige gevallen de thee gemengd en dan is deze eindelijk verpakt.

Wanneer mensen over Japanse groene thee praten, spreken ze vaak over futsu-mushi sencha (of asamushi sencha) en fuka-mushi sencha.

Futsu-mushi sencha verwijst naar sencha die geproduceerd wordt volgens de traditionele methode, waarbij het gedurende 30 seconden wordt gestoomd. Over het algemeen produceert dit een thee met een helder geelgroene vloeistof en een geurige, subtiele smaak. fuka-mushi sencha verwijst naar sencha die langer gestoomd wordt, van 45 seconden tot 2 minuten. Dit resulteert in meer gebroken bladeren en een thee met een diepgroene drank. De smaak is sterker maar heeft minder geur.

Gyokuro is een premium Japanse groene thee. Echt fijne Gyokuro is duur vanwege de manier waarop de theebladeren worden gekweekt. Minder dan 1 procent van de Japanse theeproductie is Gyokuro.

Het wordt hoofdzakelijk geproduceerd in de prefecturen (is te vergelijken met onze provincies) Kyoto en Fukuoka, hoewel kleine hoeveelheden ook in Shizuoka worden geproduceerd.

Er zijn veel theorieën over hoe het is uitgevonden, maar het lijkt erop dat het in de eerste helft van de negentiende eeuw in Uji, de prefectuur van Kyoto, verscheen.

De manier waarop deze Japanse groene thee wordt verwerkt, is niet fundamenteel anders dan die van Sencha; de sleutel tot gyokuro is de manier waarop het wordt gekweekt. Gyokuro wordt in de schaduw geteeld.

De plantage is 20 dagen bedekt voor men de theebladeren plukt. Als gevolg hiervan produceren de theebladeren die extreem veel theanine, het aminozuur dat verantwoordelijk is voor de zoetheid van de thee.

Hierdoor heeft deze Japanse overdekte plantage een eigen geurkenmerk dat bekend staat als “ooi-ka.”

Deze Japanse groene thee drinkt men in zeer kleine hoeveelheden. Maar op de juiste wijze toegediend kunen de smaken variëren van extreem sterk, zacht en complex.

Net als gyokuro kweekt Mene kabuse-cha theebladeren in de schaduw. De gearceerde periode varieert echter en is korter, en duurt slechts ongeveer 10 dagen. Bovendien is de schaduwmethode eenvoudiger.

Afhankelijk van de lengte van de gearceerde periode en de schaduwtechniek, lijkt kabuse-cha min of meer op sencha of gyokuro. Kabuse-cha zit tussen die twee soorten Japanse groene thee in. Het wordt in veel gebieden geteeld, maar het grootste kabuse-cha producerende gebied is Mie.

Tamaryoku-cha” verwijst in feite naar twee zeer verschillende soorten Japanse groene theeën die goed zijn voor ongeveer 3 procent van de Japanse productie.

De eerste dateert van zeer lang geleden en men importeerde waarschijnlijk in de zestiende eeuw uit China. Men noemt dit in het algemeen meer  kama-iri cha (hoewel zijn officiële naam kama-iri sei tamaryokucha is). Het volgt meer het Chinese productieproces, met andere woorden, men stopt de oxidatie door de theebladeren in direct contact met een pan te verwarmen. Het is veel krachtiger dan Sencha, en het was ook het eerste type theepot-thee dat in Japan verscheen. Tegenwoordig is kama-iri cha zeer zeldzaam en produceert men hoofdzakelijk op het grote zuidelijke eiland Kyushu. Het is een thee met een lichte, verfrissende smaak en die men vooral waardeert om zijn speciale geur die bekend staat als “kama-ka.”

In de jaren 1920 verscheen er een ander type tamaryoku-cha in Japan, namelijk guri-cha (de officiële naam is mushi-sei tamaryoku-cha). In werkelijkheid verschilt het niet veel van sencha, behalve dat het niet door het rollende stadium gaat dat sencha (en gyokuro en kabuse-cha) hun naaldvorm geeft. Het resultaat is dus gedraaide, haakvormige theebladeren. Hierdoor lijkt de thee enigszins op kama-iri cha, maar de smaak blijft heel dicht bij sencha. Oorspronkelijk was guri-cha bedoeld voor export naar het Midden-Oosten. Tegenwoordig is het belangrijkste productiegebied voor guri-cha in Kyushu, met name Saga Prefecture (Ureshino-thee). Daarnaast is het een specialiteit van het Izu-schiereiland in de prefectuur Shizuoka. Over het algemeen verwijst ‘tamaryokucha’ bijna altijd naar uitgerolde thee die gestoomd is, terwijl men de pan-gebakken versie bijna altijd ‘kama-iri cha’ noemt. Men rolt en droogt theeblaadje nadat het is geplukt.

Matcha is de gepoederde Japanse groene thee die men gebruikt in de beroemde Japanse theeceremonie. Het heeft een zeer oude geschiedenis sinds men het bracht uit China door de Zen-monnik Eisai. Men verkrijgt matcha door het stampen van een thee genaamd tencha om een ​​poeder te produceren.  Net als Gyokuro kweekt met dit in de schaduw. De theebladeren stoomt men en vervolgens droogt men ze. Men verwerkt ze om alleen het vlees te behouden, zonder de stelen of zenuwen van de bladeren. Eindelijk, wanneer het wordt gemalen, wordt het matcha. Met uitzondering van banchas, met andere woorden, senchas van lage kwaliteit van late oogsten of zeer zeldzame regionale theesoorten, zijn de andere soorten Japanse groene thee varianten van de hierboven beschreven theesoorten, of producten die het resultaat zijn van sortering in de laatste fase van andere soorten thee produceren.

Hôji-cha is een Japanse groene thee verkregen door het roosteren van bancha, sencha en zelfs gyokuro theebladeren en stengels. Ondanks zijn bruine kleur is het inderdaad groene thee omdat hij niet gefermenteerd is. Hôji-cha beschouwt men meestal als een alledaagse thee, maar maak je het van hoogwaardige grondstoffen, kan het ook een zeer fijne gastronomische thee zijn.

Genmai-cha maakt men van sencha of bancha met de toevoeging van geroosterde rijst en soms zelfs matcha. De-monos zijn theesoorten die men produceert door het sorteren dat is gedaan tijdens de productie van sencha en gyokuro. Kona-cha is gemaakt van poeder, me-cha is samengesteld uit kleine stukjes toppen en kuki-cha van stengels. Een thee gemaakt van gyokuro stengels wordt “karigane” genoemd. Dus, in zekere zin zijn deze theesoorten “bijproducten” en relatief goedkoop. Niettemin varieert hun kwaliteit sterk. Een de-mono die resulteert uit het sorteren van een slechte kwaliteit sencha zal van slechte kwaliteit zijn, terwijl een de-mono van het sorteren van een grote gyokuro van veel betere kwaliteit zal zijn.

EEva’s populaire Pu-Erh theesoorten zijn:

[ux_products style=”normal” type=”masonry” depth=”1″ depth_hover=”5″ cat=”335″ products=”20″ image_hover=”zoom-long” text_align=”left”]

 

Cafeïne in Pu-Erh thee

Na de gisting en door de veroudering breekt het cafeïnegehalte in pu-erh af, wat betekent dat de cafeïnegehalte natuurlijk vermindert naarmate deze ouder wordt. De werkelijke cafeïnegehalte in een kop pu-erh thee varieert van hoe lang de thee getrokken heeft. Hoe langer de trektijd, hoe meer cafeïne de thee bevat. Het cafeïnegehalte vermindert telkens wanneer je thee opnieuw zet.

Pu-erh theetips & voorbereiding

Men drenkt Pu-erh-thee meestal in een yixing theepot of een gaiwan theekom. Vul uw theepot met ongeveer 1 eetlepel theebladeren per 240ml water en maak ze ‘wakker’ door ze snel te spoelen met heet water van ongeveer 100°. Spoel het water onmiddellijk weg en begin opnieuw. Je brouwt Pu-erh in gongfu-stijl, wat betekent dat je de  theebladeren slechts een korte tijd in heet water onderdompelt voordat de thee in een andere pot giet.

Daarnaast kunnen de beste Pu-erh-theesoorten tot 10-12 keer worden opgegoten voordat ze hun smaak verliezen. Ondanks het in onze Westerse wereld niet de gewoonte is, kan je maar beter slurpen bij het drinken van Pu-erh-thee. Op deze manier geniet je het meest van de aroma’s. Als gevolg van het slurpen stelt men de thee bloot aan de lucht die de diverse smaken activeert terwijl het contact maakt met je smaakpapillen.

Meer info over de andere soorten theeën